Domači izdelki za dvig odpornosti in okrepitev imunskega sistema

Tudi sam sem bil še pred kratkim podobnega mnenja. Sintetični izdelek je čistejši, boljši, bolj biološko izkoristljiv, njegova sestava je na embalaži do grama ali miligrama natančno specificirana, skratka, če je prišlo iz laboratorija, je zakon.

To seveda ne drži, vsaj ne v celoti. Tradicionalna medicina je uveljavljena že stoletja, če ne tisočletja (npr. kitajska medicina) in marsikateri medicinski poseg (bodisi preventiva, kurativa ali paliativa) ima korenine v tradicionalni medicini. S tem člankom želim opozoriti na nekatere še kako uporabne izdelke pri rekonvalescenci oz. obdobjih intenzivnejšega stresa na telo (kot posledica tako fizičnih kot psihičnih stresorjev), ki jih je možno kupiti v prosti prodaji brez recepta bodisi v lekarni bodisi v običajni trgovini.

Področja, kjer domača lekarna empirično pripomore k boljšim rezultatom športnikov in rekreativcev, bi lahko razdelil nekako takole:

– Dvig imunskega sistema
– Počitek
– Dvig intenzitete treningov
– Prebava in asimilacija makronutrientov
– Diureza (razbremenitev srca in ledvic ter zniževanje krvnega tlaka in tudi kozmetični učinek – bodybuilding)
– Razstrupljanje organizma

IMUNSKI SISTEM

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea)

Še pred slabim letom sem se smejal, ko mi je znanec omenil, da uporablja tinkturo ameriškega slamnika in da se ga prehlad ne loteva več, če pa že čuti, da prihaja, ob pogostejši uporabi prepreči razvoj in nastanek prehlada. Ameriški slamnik je eden najbolj razširjenih in znanih imunostimulantov (Lek ga trži pod imenom Immunal). Prihaja iz Severne Amerike in je eden temeljev tradicionalne ameriške indijanske medicine. Severnoameriški Indijanci so ga s pridom uporabljali proti prehladu, infekcijah respiratornega trakta, vnetjih in celo kačjih pikih (?!). Uporabljali so ga tudi v veterinarske namene. Z uveljavitvijo ‘moderne medicine’ je bila njegova učinkovitost čedalje bolj izpodbijana, čeprav se je še vedno uporabljal. Končno so ga zagovorniki dolgega in zdravega življenja (life extensionists) spet uveljavili kot učinkovito sredstvo za krepitev imunskega sistema in je danes eden najbolj prodajanih zeliščnih pripravkov. Podobno kot pri sorodnih izdelkih, njegovo učinkovanje ni dokončno pojasnjeno, oz. bolje povedano, mnenja si nasprotujejo. Študije na okuženih miših kažejo predvsem na pospešeno fagocitozo (nevtralizacijo agresivnih mikroorganizmov s strani levkocitov) ter na tvorbo novih imunskih celic. Učinkovito upočasnjuje nastajanje in širjenje novih bakterij. Uporaba: kot preventiva v ciklusih po 3-5 dni 3-krat dnevno 1 ml tinkture (odvisno od proizvajalca) POD JEZIK, kjer tekočino zadržimo približno 30 sekund, nato preostanek pogoltnemo. Temu sledi nekajdnevna pavza in ciklus ponovimo. Kurativa: 3-krat dnevno 1 ml POD JEZIK do okrevanja, nato v ciklusih. Previdnostni ukrepi: le pri občutljivih posameznikih lahko zelo redko pride do blagih alergijskih reakcij. Učinkovit je tudi za zunanjo uporabo, še posebej pri celjenju ran.

Propolis

Je vsem poznan čebelji izdelek, na katerega prisegajo predvsem starejši ljudje. Vsebuje cvetni prah, matični mleček in razne smole, ki jih čebele ‘poberejo’ ob zbiranju cvetnega prahu. Po navadi je pripravljen v alkoholni raztopini (10-%), ki jo jemljemo po navadi s sladkorjem (žal) zaradi relativno neprijetnega okusa. Bolje bi ga bilo jemati z medom ali samega, saj tako namesto rafiniranega sladkorja zaužijemo še druge pomembne mikroelemente. Uporaben je pri raznih vnetjih grla in dihal, prebavnih težavah, ranah na želodcu, lahko pa ga tudi vtremo na boleče mesto (npr. če nas boli grlo, ga zaužijemo in še dodatno natremo vrat na bolečem mestu, lahko tudi pri športnih poškodbah). Učinkovito dezinficira požiralnik in blaži vnetje grla, kar prepreči razširitev bakterij (to vemo še posebej tisti, ki imamo občutljivo grlo in najmanjšem vnetju požiralnika po navadi sledi prehlad, ki nam žal onemogoči učinkovit trening). Uporaba: odvisno od težav, če imamo težave z bolečim in vnetim grlom (prvi znaki, da se nas loteva prehlad), kanemo približno 15 kapljic propolisa pod jezik večkrat dnevno in tam tekočino nekaj časa zadržimo (recimo 30 sekund in preostanek pogoltnemo), na boleče mesto lahko tudi dodatno vtremo propolis. Če imamo gastrične težave (kar se ob pogostih obilnih dietah tekmovalnim in rekreativnim bodybuilderjem pogosto dogaja), kapljice enostavno pogoltnemo in poplaknemo z MLAČNO vodo.

Česen (Allium sativum)

Že od nekdaj slovi kot ‘naravni antibiotik’ (kar so vedeli že stari Egipčani, zato so sužnjem pri gradnji piramid v Gizi dodajali česen za preprečevanje bolezni). Vsebuje snov alicin z antibiotičnim delovanjem. Priporočljiva je redna uporaba bodisi svežih bodisi suhih strokov (npr. začimbe v prahu). OPOZORILO: Preveliki ‘odmerki’ lahko povzročijo gastrične težave, zato je treba uporabljati manjše količine večkrat dnevno in, kar je najpomembnejše, redno.

POČITEK

Med

Vsem dobro poznan, a premalo zastopan v prehrani (žal ga je nadomestil kuhinjski sladkor, ki se nikakor ne more primerjati s pristnim medom). Vsebuje glukozo in fruktozo (je energetsko bogat, z njim se prehranjujejo čebele delavke), vodo ter mikroelemente (med drugim tudi cvetni prah v minimalnih količinah). Zaradi preprostih sladkorjev naglo dviguje nivo inzulina v krvi, zato ga odsvetujem diabetikom oz. priporočam previdnost in predhodno posvetovanje z zdravnikom. Ni skrivnost, da profesionalni športniki v nekaterih športih v zadnjih letih uporabljajo inzulin, da bi povečali pretok hranil v celice in s tem stimulirali anabolizem. Z medom lahko učinkovito simuliramo situacijo: približno 10 minut pred zajtrkom ali kosilom in TAKOJ PO TRENINGU zaužijemo žlico medu, kar bo povzročilo večjo količino inzulina v krvi, kot bi ga stimuliral sam obrok po treningu (dobro je vedno imeti s seboj lahek, tekoč obrok, bogat z beljakovinami in ogljikovimi hidrati) in tako povečamo transport hranil v mišice. Nagel porast sladkorja v krvi bo stimuliral tudi produkcijo serotonina v možganih (pomemben nevrotransmitor), ki bo povzročil prijetno utrujenost in nas hitreje pripravil k spancu.

Cvetni prah

Je eden največjih zakladov narave, že sam pogled nanj priča, da je pridobljen z ogromnega števila rastlin. Cvetni prah so dejansko moške spolne celice rastlin (prenašajo se z vetrom ali žuželkami, in če pristanejo na cvetu rastline, ženske spolne celice tvorijo plod). Čebele ga v panj prinesejo v obliki kroglic na zadnjih nogah. Sestoji iz ogljikovih hidratov, aminokislin, balastnih snovi, mikroelementov, maščob in vode. Zaradi specifične sestave tako aminokislin kot mikroelementov (v taki sestavi niso v nobenem drugem živilu ali pripravku na svetu), je zelo pomembna sestavina za dopolnitev običajne prehrane tako športnikov kot običajnih ljudi, saj deluje kot ščit proti stresu in drastično pospeši rekuperacijo tako med treningi, kakor tudi v drugih stresnih obdobjih (npr. službi, šoli …)

OPOZORILO: Cvetni prah je ALERGEN (kar še predobro vedo tisti, ki vsako leto doživljajo seneni nahod). Pri občutljivih posameznikih lahko povzroči resne alergične reakcije, npr. dušenje. Pred uporabo je pametno vedeti, ali smo občutljivi na cvetni prah ali ne. Priporočljiv je obisk pri alergologu ali svojem zdravniku. VEDNO JE TREBA NAJPREJ POSKUSITI ENO SAMO KROGLICO CVETNEGA PRAHU, KI JO DAMO POD JEZIK ZJUTRAJ ALI DOPOLDAN, NIKOLI POZNO POPOLDAN ALI ZVEČER (če zaspimo, ne bomo pravočasno opazili morebitnih reakcij). Če ne zaznamo kakšnih posebnosti, postopno povečujemo odmerek do 3, 4 žličke dnevno. Z uporabo je možno doseči celo večjo toleranco ali pa kompletno remisijo alergije na cvetni prah oz. seneni nahod, kar bi drastično zmanjšalo uporabo močnejših zdravil, npr. antiastmatikov, kot so Ventolin ipd.