Predmenstrualni sindrom

Nihanje količin hormonov v telesu povzroča, poleg občutka napihnjenosti in slabega razpoloženja, tudi pomanjkanje energije in napade lakote.

Ženske se v tem času torej pogosto zatekamo k piškotom, čokoladi in podobnim ‘grehom’. Seveda pa s tem močno spreminjamo raven sladkorja v krvi, kar še dodatno vpliva na slabše razpoloženje. Raje se, namesto škatle s piškoti, lotite velike sklede solate, ki bo potešila lakoto in ohranila raven sladkorja v krvi. Raziskave so tudi pokazale, da naj bi bil najboljši vir ogljikovih hidratov v času PMS-ja pečen krompir.

Seveda je pomembno, kako ga pripravite. Ne uporabljajte preveč olja, saj bo le-to prav tako slabo vplivalo na vaše počutje. Manj maščob bo ublažilo neprijetne krče, napetost v prsih in zastajanje vode v telesu.

Prav tako je pomembno kaj pijete, saj lahko tako kofein kot tudi alkohol poslabšata že tako neprijetne simptome PMS-ja. Presnova kofeina je namreč v času pred menstruacijo otežena, in tako kofein dalj časa ostaja v telesu, kar povzroča živčnost in razdraženost. Tako kofein kot alkohol delujeta kot diuretika, kar pomeni, da povzročata izgubo vode iz telesa. Morda se sliši kot nekaj pozitivnega, glede na to, da voda v času pred menstruacijo v telesu zastaja, pa vendar temu ni tako. V telesu se namreč sproži obrambni mehanizem, ki še dodatno zadržuje vodo, kar seveda ni dobro.

Torej, najbolje je, da živite kar se da zdravo, in tako ublažite vse neprijetne simptome predmenstrualnega sindroma. Prav gotovo vam le nekaj dni ‘zdravega’ načina življenja na mesec ne bo kaj prida pomagalo, torej je najbolje, da spremenite celotno življenjsko filozofijo in zaživite bolj zdravo.