Vroč kubanski plesni in glasbeni show Lady Salsa

Čudovite plesalke, vročekrvni plesalci, barvni kostumi, popoln orkester in tudi v poznih letih temperamentna Lady Salsa pričarajo na odru ognjemet ekstaze in dokažejo kako brezpogojno doživljajo Kubanci svojo zgodovino in glasbo.

Show Lady Salsa nas popelje na Kubo v petdesetih letih. Lady Salsa je zaposlena kot natakarica v baru nekega havanskega hotela in sanja boljše življenje. Njena velika želja je, da bi postala igralka in nastopala pred številnim občinstvom – za črnko so to sanje, ki se ne uresničijo zlahka. Ko ji umetnica, ki nastopa v legendarnem showu Tropicana, ponudi službo garderoberke, se Lady Salsa za korak približa uresničitvi svojih sanj. Spozna največja imena zabave njenega časa kot so Nat King Cole, ki ga celo nauči plesati rumbo.

Medtem se v Havani odvija krvava gverilska vojna proti diktatorju Batisti in njegovim enotam. Tudi ljubimec Lady Salse zapusti mesto in se pridruži gverilcem. Fidel Castro doseže sloves revolucionarnega heroja in 1. januarja 1959 zmaga revolucija! Batista mora zapustiti otok Kuba.

Lady Salsa sreča Che Guevaro, ki jo spodbudi k izpolnjevanju njenih sanj. Obiskovati prične igralsko šolo in jo uspešno tudi konča. Končno ji je uspelo – končno stoji pod žarometi!

»Ko človek zapusti prizorišče predstave, je boljši plesalec kot John Travolta.«
Toby Gough – avtor in režiser Lady Salse

Toby Gough ni potoval na Kubo v želji, da bi ustvaril nov projekt. Ne, dejansko je potreboval le nekaj dni dopusta. Na Škotskem je bilo v tistem času izjemno hladno in vlažno, zato si je zaželel sonca. Njegova pot na Kubo je bila tako sprva zgolj naključna, čeprav se je kasneje zanj izkazala za usodno.

Kot umetnik je bil ves čas na preži za novimi idejami. Na edinburškem gledališkem festivalu se je namreč želel predstaviti z novim projektom, saj je občinstvo to od njega tudi pričakovalo. V preteklosti je namreč za gledališko produkcijo pobral kar nekaj nagrad.

»Kuba je zapeljiv kraj na svetu, ki ima nadvse napeto zgodovino,« je v času trajanja svojega dopusta moral priznati danes 34-letni režiser. K tej ugotovitvi je pripomoglo tudi srečanje s Pastoro Guerra, ki naj bi Nat King Cola naučila plesati rumbo. Mladi režiser je takoj prepoznal zgodbo, iz katere bi lahko nastal nov projekt – zgodba Pastore Guerre, ki je svojo pot začela v legendarnem kabaretu Tropicana kot čistilka, kasneje se je proslavila kot pevka, v času revolucije pa je Tropicano branila tudi s strelnim orožjem.

Toby Gough je za show angažiral 18 kubanskih plesalk in plesalcev, 12 odličnih glasbenikov in seveda Trinidad Rolando, ki je ne samo doživela čase, o katerih pripoveduje Lady Salsa, ampak je prevzela nase tudi breme glavne vloge v showu, kateremu priča bomo tudi v Sloveniji.

Po končanem obdobju intenzivnih vaj v Havani in uspešne predstave na edinburškem gledališkem festivalu se je plesni in glasbeni show podal na svetovno turnejo. 16 mesecev so nastopali v londonskem West Endu, potovali so po Avstraliji, v nemškem Hamburgu so bile njihove predstave sedem tednov razprodane, v Berlinu pa si je predstavo ogledalo več kot 16 tisoč salsa-navdušencev.

Turneja edinstvenega glasbenega in plesnega doživetja se nadaljuje. Na svoji evropski turneji se bodi ustavili 9. maja se bodo z vrhunskim showom predstavili tudi slovenskemu občinstvu v ljubljanskih Križankah.

Mediji o Lady Salsi

»Pikanta omaka s sladkorjem«
Neue Züricher Zeitung

»Vroče, bolj vroče: Lady Salsa v ekstazi!«
»Publika je ploskala, plesala in pela – vroče, bolj vroče, Lady Salsa.«
B.Z.

»To je show, ki si zasluži svoje ime. To je (…) Las Vegas na kubanski način.« Berliner Zeitung»… čudoviti plesalci izžarevajo grandioznost, ki jih polepša za vsaj še enkrat, zato veliko blišča pade tudi na publiko.«
Berliner Zeitung

 »… Viva Cuba! Zares presunljivo kubansko glasbo, ki se meša s popom in karibskimi ritmi, ustvarjajo vroče kubanske ženke.«
Berliner Morgenpost

»Vroče pripovedovanje, vroč ples – na premieri Lady Salse so se slišali vroči vzkliki publike!«
Die Welt

»Najbolj vroče kar premore Havana. Kabaret Lady Salsa slavi glasbo in ljudi s Kube – hasta la fiesta, siemprej!«
Stern

»Zares eksotičen, energičen show!«
The Times, London

»Salsacionalno!«
LBC Radio, London

»Nabito z energijo in temperamentom.«
Dpa

»Učna ura življenjskih radosti.«
Haburger Morgenpost

»Erotična Kuba! Premiera kubanskega plesnega showa Lady Salsa je bila fantastična. Kiez ole.«
BILD Hamburg

»Večer karibskega vzdušja.«
Haburger Anzeigen und Nachrichten